Всім доброго часу доби.
Хочу розповісти та показати як вдалося втілити одну ідею про ліхтарик. Зазначу що даний проект втілювався за допомогою мого колєги Романа, і все-таки через його настирливість ідею було втілено в швидкі терміни. Цікавлячись та займаючись підводним плаванням та полюванням виникла ідея створення власного ліхтарика, який би мав хороші показники по світловіддачі (наближено до 1000 лм), водонепроникність та великий час роботи (5-6 годин).В існуючих ліхтариках, що в продажі, досить часто виникало питання як збільшити час роботи та вирішити проблему із додатковим ущільненням. Довелось провести аналіз багатьох вебсайтів, щодо пошуку ідей та вибору комплектуючих. Так розробили компоновку ліхтарика :
Після чого, для за живлення світлодіода вибрано шість акумуляторів типорозміру 18650 (2500 мА/год.) – з’єднаних по три у два плеча, рефлектор з діаметром 42 мм, драйвер MJ-262, який поміщується у рефлектор та дає можливість отримати три режими роботи по потужності ( максимальний, середній та мінімальний ) та виключення, окрім того вибраний драйвер має можливість переключати (керуватись) режими роботи за допомогою магніту (шарік діаметром 5мм). Свідлодіод вибрано типу XM-L STAR 1000 лм.
Провівши деякі розрахунки визначив, що мінімальний діаметр труби, для такої компоновки має бути 38,78 мм. Бігом на «Торпедо», труба 45*2 – в самий раз, внутрішній 41 мм, маємо запас в ідеалі 2,22 мм, (по 1,11 мм на сторону).
Помалу взявся до деталювання, маючи розміри основних комплектуючих, ось так викреслив ескіз корпуса світлодіода та попередньо накидав ескіз корпуса ліхтарика та задню кришку :
Потім токарні роботи (за якість перепрошую бо фаху токаря в мене не має). Попередньо розточив місце посадки драйвера в корпус рефлектора :
І решта деталей :
Ось так в зібраному вигляді :
Ліхтарик вже пройшов переше своє випробовування. Можу сказати впевнено, що стан водонепроникності досягнуто, відвід тепла від світло діода реалізовано добре, тай по часу роботи на максимальному режимі : приблизно від 22-00 годин вечора до 05-00 годин ранку, - майже 7 годин (пишу майже бо були короткі періди із виключенням).
Так-що прошу пеглядати та давати свої коментарі.